14-08-2017

5 bespaartips om vakantie te vieren (in eigen land)


Zelfs met een krap budget kun je vakantie vieren. Je hoeft niet perse thuis te blijven – staycation - om te besparen op je vakantie. Ons budget is nu wat ruimer dan voorheen (vlak na ons afstuderen). Toch pas ik bepaalde tips nog steeds toe!

Als ik één ding heb geleerd, is het om voor jezelf duidelijk te hebben wat je wensen zijn en hoeveel je ervoor wil betalen. Bekijk hoe ruim je budget is – maak een begroting – en houd je uitgaven bij (op een bierviltje). Voorlopig gaan wij niet tijdens de schoolvakanties op vakantie. Geen hoogseizoen voor ons dus. Ik heb deze blog geschreven voor een vakantie voor één a twee volwassen personen. Voor vakantie met kinderen komt een andere blog.

1. Vervoer
Hoe kom je op je vakantie bestemming aan? Toen we geen auto hadden en in Nederland vakantie vierden, hebben we flink gebruik gemaakt van onze fietsen en de trein (NS). Vaak kun je in de zomermaanden meedoen aan de NS kortingsacties. NB Taxi’s in Nederland zijn megaduur. Voorkom dat je daar gebruik van moet maken.

2. Bagage
Wat de bagage betreft is het altijd een dilemma. Aan de ene kant moet je zo licht mogelijk reizen (dus niet teveel spullen mee). Aan de andere kant moet je voorkomen dat je op je plaats van bestemming allerlei uitgaven moet doen. Neem mee wat nodig is. Maak daarom een lijstje van wat je zeker wil meenemen. Je kunt vaak gratis proefmonstertjes of mini’s (online) aanvragen en die meenemen. Of je doet wat douchegel in een kleiner flesje. Ontbreekt er iets op je lijstje dat je wel kunt lenen van familie of vrienden? Doen. Denk bijvoorbeeld aan een rolkoffer, gidsen etc.

Extra tips: als je in een hotel (hebt) overnacht, kun je vragen of je de koffers in de lobby kunt plaatsen. Dan kun je voor het inchecken of na het uitchecken nog even van de omgeving genieten zonder de koffers. // Als je met de auto reist, moet je ook niet teveel bagage meenemen. Meer vracht, is meer benzineverbruik per km. // Je kunt ook spullen meenemen die niet perse terug hoeven. Denk aan de slippers die nog een vakantie meekunnen en daarna echt ‘op’ zijn. Die kun je op je vakantiebestemming wegdoen. Minder bagage op de terugweg.

3. Eten
Als je niet zoveel centen hebt, is een goed kop koffie, een stuk gebak of een ijsje echt een verwenmomentje. Al het andere neem je mee of haal je in de plaatselijke supermarkt (voor het ontbijt, lunch of de tussendoortjes). De boodschappen die in de koelkast moeten, prop je in de minibar. Neem een koeltas mee voor je drankjes onderweg. Wat het avondeten betreft kun je ervoor kiezen om zelf te koken, een salademaaltijd te kopen of naar een afhaalrestaurant te gaan. Het daadwerkelijk uiteten (uitgebreide lunch of diner) moet je dan ook beschouwen als het hoogtepuntje van de vakantietijd.

4. Overnachting/ bestemming
Nederland heeft zoveel prachtige plekken. Wij hebben een keer in iemand zijn huis vakantie gevierd in het zuiden van het land. Enorm genoten. Of wat dacht je van Texel? Onwijs mooi! Denk goed na wat bij jou/jullie past: een huisje, appartement of hotelkamer. Als de prijs van de m2 afhangt, bedenk dat je in de zomer vaak buiten bent.

5. Activiteiten
Vakantie is de ultieme balans tussen activiteiten ondernemen en niets doen. Neem voor beide de tijd. Als je je fiets meeneemt, kun je zoveel onderweg zien. Je kunt ook lekker gaan wandelen. Gratis. Neem een kleedje mee en een picknick mand. Nederland heeft genoeg parken en vaak zijn er in de zomerperiode genoeg (gratis) festivals. Je kunt internet goed gebruiken voor je voorbereiding of je laat je verrassen. Maak foto’s van bijzondere plekken. Laat je uiteraard ook fotograferen. Neem de tijd om lekker niets te doen: neem boeken of tijdschriften mee. Strand-, natuur- en stadswandeling, het is allemaal mogelijk. Veel plezier!

Ik was op zoek naar meer tips op dit gebied, maar helaas viel een Google onderzoek een beetje tegen. Ik vond wel tips om na te denken over hoe je je huis kunt achterlaten wanneer je op vakantie bent. Denk aan: volle of lege vriezer, lege koelkast, lichten vanaf een bepaald tijdsstip aan, alle stekkers uit het stopcontact, zoveel mogelijk afsluiten (van water, gas e.d.) etc. Wel zo handig. Veel vakantieplezier en uiteraard zijn nog meer tips van jouw kant van harte welkom!


0 reacties: