15-05-2017

Mijn vijf (5) Marktplaats verkooptips


Ik was altijd al een fan van Marktplaats. Spullen die ik niet meer wil gebruiken, verkoop ik via Marktplaats. En als het mij niet snel genoeg gaat, worden ze opgehaald door de plaatselijke tweedehands winkel. Ik geef eerlijk toe, ik verzend niets (dat kost mij teveel moeite). Mensen mogen wel de artikelen bij mij ophalen. Handje contantje. Ik woon dicht bij een winkelcentrum; er is een pinautomaat in de buurt!

Goed, hier zijn mijn vijf (5) Marktplaats verkooptips:

(1) Marktplaats App
Ik ben zeer te spreken over de Marktplaats app op mijn telefoon. Het verkopen van producten gaat echt een stuk sneller. Op je telefoon maak je snel foto’s en kun je snel berichten naar elkaar sturen.

(2) Informatie
Over foto’s gesproken… maak genoeg foto’s en zorg ervoor dat ze duidelijk zijn. Geen drukke achtergrond wat afleidt van het product. Ik vind ook dat als het product een defect heeft, je het ook moet laten zien op de foto. Je bent dan tenminste eerlijk (en de klant weet wat hij koopt). Je wilt niet dat mensen voor de deur staan en het product dan toch niet willen kopen. Verspilde moeite.

Vul zoveel mogelijk informatie over het product in. Het scheelt echt wat heen en weer ge-e-maild over het product (hoe breed is het, hoe lang is het…). Het wekt ook vertrouwen bij de klant als er al genoeg informatie staat.

(3) Meerdere advertenties
Selecteer een aantal producten die je wil verkopen via Marktplaats. Als je meerdere spullen etaleert, heb je ook kans dat mensen meteen meerdere artikelen van je willen kopen. Opruimen kan dus wel wat opleveren! Je kunt trouwens je berging zo inrichten dat je de spullen daar een plek geeft en meteen kan pakken wanneer een klant aangeeft het te willen kopen. Dat is eigenlijk een extra tip.

Je kunt ook in één keer al je producten delen via sociale media (bijvoorbeeld Facebook). Misschien kun je iemand uit je (directe) netwerk blij maken met een artikel dat jij niet meer wil!

(4) Aantrekkelijke prijs
Ga na wat de originele prijs is van een product, kijk wat anderen aanbieden (prijs/kwaliteit) en pas je prijs daarop aan. Onderzoek dus. Op Marktplaats zijn mensen op zoek naar koopjes, houd daar rekening mee. Ik vind dat het ook helpt om de originele prijs te vermelden. Mensen weten wat het artikel echt waard is. Bedenk ook wat je minimumprijs is (en wees daar ook realistisch in; niemand zit te wachten op emotionele waarde). Stel in dat mensen niet lager kunnen bieden dan de opgegeven prijs voor dat artikel. Persoonlijk heb ik een hekel als er geen vraagprijs bij het artikel staat. Het continu onderhandelen voor een simpel product is misschien niets voor mij.

Als je product geen gebruik sporen vertoont, kun je ook ‘zo goed als nieuw’ plaatsen. Ik zie dat mensen helaas te pas en te onpas gebruiken. Dat is wel jammer.

(5) Berichten
Ik denk dat de meeste mensen geen nachtdieren zijn. Dat houdt in dat je geen advertenties in de nacht moet plaatsen (of delen) of dat je berichten stuurt naar je potentiele klanten in de nacht. Mensen missen dat en dat is zonde.

Wat is de bespaartip? Als je spullen verkoopt, die je toch niet meer nodig hebt, ben je wat centjes rijker en wat 'troep' armer. Je kunt genieten van de ruimte die overblijft wanneer de ongewilde spullen weg zijn.


Enkele tips van Marieke Henselmans (Vrolijk besparen, 2012): plaats je aanbod op zaterdag- of zondagochtend en meteen contact opnemen en zaken doen bij een goed bod.