22-05-2017

Keuzes, keuzes, keuzes...


Ik ben eigenlijk sinds de crisis erg geïnteresseerd in besparen en ben anders gaan nadenken over geld, sparen, schuld etc. Het (geld) hoeft mijn leven echt niet te beheersen, maar het is goed om erover na te denken.* Maken we bewuste keuzen als het om geld gaat of laten we ons leiden door onze impulsieve gedachten?

Impulsiviteit probeer ik niet te verwarren met spontaniteit. Lekker koffiedrinken in een speciale koffietent is duurder dan de gemalen bonen van de koffiemachine thuis. Uiteten of afhalen is ook duurder dan gewoon zelf koken (over het algemeen). Eens in de zoveel tijd moet het kunnen. Of is het eerder een regel dan een leuke uitzondering? Tijdens mijn studietijd dacht ik niet echt lang na over sparen of besparen. Ja, ik had een buffertje, maar als ik drie maanden zonder een baan zou zitten had ik wel een probleem. Ik ontving een uitwonende beurs, had een baan en niet al te veel kosten. Ik denk dat ik mij in die periode bezig hield met maximaal genieten en korte termijn denken. Gelukkig maar, want student zijn moet ook leuk zijn. 

Maar tijdens de periode van afstuderen en op zoek gaan naar de baan heb ik veel geleerd. Ee levensles: pas je uitgave aan je leefstijl én inkomen aan. Het was even wennen dat ik niet meer kon doen waar ik zin in had. Alsof ik toen pas de waarde van geld leerde kennen.* Alsof ik toen pas leerde zeggen "dat kan ik niet betalen" of zelfs "dat wil ik niet betalen". Of in een latere fase kon ik zeggen 'ik heb het er echt niet voor over' in plaats van 'koop maar, je hebt toch wel het geld ervoor'. 

Ik heb door de crisis bijvoorbeeld van de kleine dingen, korte en simpele vakanties leren genieten.* Later konden we ons weer langere vakanties of vakanties met luxe veroorloven. Ik staar me daar niet blind op dit soort dingen. Vakanties, daar moet ook maar een keer een blog over komen denk ik zo. Ik wil doorgaan met besparen (het is vallen en opstaan) zodat ik niet genoodzaakt ben om fulltime of voltijds te werken. Ik wil genieten van mijn vrije tijd en mijn tijd met mijn zoontje. Prioriteiten stellen en keuzen maken. Keuzes, keuzes, keuzes... Deze blog is voor mij een open dagboek over mijn bevindingen.

Heb jij een bespaartip voor mij? Laat het weten door een reactie te plaatsen onder een van mijn blogs. Je kunt mij ook privé een berichtje sturen via het contactformulier. Je kunt mij ook benaderen als je een vraag hebt. Ik wil wel op zoek gaan naar een antwoord (maar ik garandeer niets, haha).

Groetjes,

Naomi!

* Ik zit echt niet op een volgende crisis te wachten, maar ik ben blij dat ik in ieder geval door de crisis heen rijker ben geworden aan deze levenslessen! En het is nu de kunst om mij vast te houden aan deze lessen die eigenlijk onbetaalbaar zijn. Ben jij veranderd door de crisis? Wat heb jij geleerd door de crisis?